Määräaikaiskatsastukset

Määräaikaiskatsastuksessa valvotaan ajoneuvojen kuntoa, jotta kaikki liikenteessä olevat ajoneuvot olisivat turvallisia matkustajilleen ja muille tielläliikkujille. Huoltamalla ajoneuvosi säännöllisesti edesautat ajoneuvosi pysymistä hyvässä kunnossa.

Kaikkia vikoja ei välttämättä huomata ennaltaehkäisevän huollon yhteydessä, joten seurauksena on hylkäys tai ainakin korjauskehoitus määräaikaiskatsastuksessa. Yleensä tilanteesta selviää korjaamalla vian kuukauden sisällä ja esittämällä korjatut kohteet jälkitarkastuksessa.

Joskus ajoveuvossa on niin suuri vika, että se on määrättävä ajokieltoon. Tälläisiä vikoja ovat esimerkiksi jarruputken katkeaminen, erittäin väljät nivelet ja todella pielessä olevat päästöt. Tällöin ajoneuvolla ei saa ajaa liikenteessä, ennen kuin kaikki hylkäykseen johtaneet viat ovat korjattu.

Huolehtimalla katsastuksesta ajoissa ajoneuvo ei ehdi mennä käyttökieltoon, joka poistuu vasta kun ajoneuvo on katsastettu hyväksytysti. Ajoneuvosi katsastusajan löydät rekisteriotteelta tai viime vuoden katsastustodistuksesta.

Jos et ole varma ajoveuvosi katsastusajankohdasta, niin meihin saa aina ottaa yhteyttä!

Muistilista katsastukseen tulijalle:
  • Onhan ajoneuvon ajoneuvovero ja liikennevakuutus maksettu?
  • Palaahan autossasi kaikki valot?
  • Onko pissapojassa nestettä ja pyyhkijänsulat ehjät?
  • Eihän mittaristossa pala merkkivaloja ajon aikana(turvatyynyn, ABS:n tai moottorin vikavalo)?
  • Pitääkö auton käsijarru pienessä alamäessä? Pitkään seisseen auton jarruja kannattaa herkistellä muutamalla kovemmalla jarrutuksella matkalla katsastukseen.
  • Onhan renkaat kunnossa? Minimiurasyvyys on 1,6mm kesärenkaissa ja 3mm talvirenkaissa. Nastarenkaissa on syytä kiinnittää renkaiden tasalaatuisuuteen(nastaero max. 25% huonoimman ja parhaan renkaan välillä).

Nämä yleisimmät seikat huomioimalla auto menee varmemmin katsastuksesta läpi ensimmäisellä yrittämällä! Jos jokin auton tiedossa oleva vika mietityttää ennen katsastusta, niin otathan meihin yhteyttä!